Fundacja „Znam Prawo” jest organizacją non-profit, która działa na rzecz edukacji prawnej i upowszechniania wiedzy na temat praw człowieka i systemu prawnego. Naszą misją jest dostarczanie wartościowych narzędzi i programów edukacyjnych dla szkół, aby pomóc uczniom zrozumieć podstawowe aspekty prawa i kształtować świadomych obywateli.

Nasza Oferta Edukacyjna

Nasz flagowy program „Prawo w Szkole” to seria lekcji i warsztatów, które pomagają uczniom zrozumieć prawa człowieka, system prawny i obowiązujące przepisy. Program jest dostosowany do różnych grup wiekowych i poziomów edukacyjnych.

W ramach programu „Prawo w Szkole” prowadzimy zajęcia o następującej tematyce:

1. Przemoc rówieśnicza i konsekwencje prawne (szkoła podstawowa, szkoła średnia),
  2. Prawa i obowiązki uczniów (klasy 1-3 szkoły podstawowej),
  3. Cyberprzemoc i konsekwencje prawne (szkoła podstawowa),
  4. Twoje miejsce w świecie prawa (szkoła podstawowa),
  5. Prawa autorskie i RODO (szkoła podstawowa),
  6. Prawo przeciwko dyskryminacji (szkoła średnia),

W odpowiedzi na Państwa zapotrzebowanie możemy również przeprowadzić zajęcia o tematyce wskazanej przez szkołę lub nauczyciela.

Warsztaty

Organizujemy warsztaty dla nauczycieli i uczniów, aby pomóc im w rozwijaniu umiejętności związanych z edukacją prawną. Przygotowujemy symulacje rozprawy cywilnej i karnej by przybliżyć uczniom sposób funkcjonowania systemu sądowego w Polsce. Uczniowie aktywnie uczestniczą w prowadzonej rozprawie oraz w dyskusjach inicjowanych przez prawników po rozprawach.

Materiały Edukacyjne

Dostarczamy darmowe materiały edukacyjne, takie jak prezentacje i materiały do samodzielnej nauki, które mogą być wykorzystane w szkołach.

Jak Możemy Współpracować?

Jeśli jesteście Państwo zainteresowani naszą ofertą edukacyjną, jesteśmy gotowi dostosować programy do Waszych potrzeb. Prosimy o kontakt, aby omówić szczegóły współpracy. Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przesłanie do na adres: kontakt@fundacjaznamprawo.pl Będziemy się z Państwem kontaktować celem omówienia szczegółowej współpracy. Zachęcamy do kontaktu zarówno Szkoły jak i nauczycieli, którzy by chcieli, aby dla ich Uczniów zostały przeprowadzone zajęcia lub warsztaty prawne.

Dołącz do Nas

Razem możemy stworzyć lepsze społeczeństwo oparte na wiedzy i prawach. Dołącz do naszej misji i pomóżmy uczniom zrozumieć świat prawa.

Do pobrania:

Zgłoszenie prowadzenia zajęć